Tweety na temat @pzworgpl

Sprawozdanie z działalności Państwowej Straży Rybackiej.

Witam serdecznie.

Posterunek PSR w Jeleniej Górze zakończył już prace w 2013 roku.

Składam spóźnione życzenia Noworoczne wszystkim społecznym strażnikom działającym na terenie naszego posterunku za zaangażowanie i poświęcony swój czas prywatny w ochronę wód aby nasze wody były wolne od kłusowników i nieetycznych wędkarzy łamiących przepisy ustawy o rybactwie śródlądowym. Większości z Was jest  zapalonymi wędkarzami wiec życzę udanych połowów na naszych wodach  a przy okazji rekordowej   duuuuuuużejjjj ryby .

W roku 2014 za pośrednictwem Kolegów ze Społecznej Straży Rybackiej skorzystaliśmy pierwszy raz z umieszczenia informacji dotyczących działań Posterunku PSR w Jeleniej Górze. Informacje podaliśmy dla wszystkich zainteresowanych oraz chcieliśmy aby praca PSR była widoczna dla szerszej grupy wędkarzy, którzy czasami twierdzą że strażników PSR nie ma nad wodą i nie eliminują kłusownictwa.

Państwowa Straż Rybacka Posterunek w Jeleniej Górze działa na terenie Okręgu PZW Jelenia Góra i Okręgu PZW Wałbrzych. Pod opieką posiadamy w przybliżeniu  około  3 435 ha lustra wody, udostępnionych dla wędkarzy do amatorskiego połowu ryb.

W miarę możliwości i posiadanych środków przeznaczonych na zwalczanie kłusownictwa wędkarskiego oraz przy bardzo dużej współpracy ze społecznymi strażami,  Posterunek PSR w Jeleniej Górze w roku 2013 przeprowadził 426 akcji kontrolnych w terenie, z czego 203 akcje kontrolne odbyły się przy dużym wsparciu społecznych strażników SSR działających na 12 powiatach.  Skontrolowano 3 649 osób, które dokonywały połowu ryb.

Ujawniono 1128 przypadków naruszających przepisy  ustawy o rybactwie śródlądowym, przepisów wydanych na jej podstawie oraz regulaminu amatorskiego połowu ryb przez osoby wędkujące, w tym ujawniono 18 przestępstw i 1110 wykroczeń. Zabezpieczono 22 sztuki narzędzi kłusowniczych   (sieci, żaków, urządzeń prądotwórczych, wnyków i pontonów). Odebrano 50 kilogramów ryb złowionych z naruszeniem przepisów.  Strażnicy PSR  z ujawnionych wykroczeń nałożyli 902 mandaty karne na kwotę 91 870 zł.; oraz skierowali 165 wniosków o ukaranie do sądów rejonowych, gdzie w 90%  jest to zasługa strażników SSR sporządzających zawiadomienia o wykroczenia do PSR na osoby łamiące przepisy ustawy.  Udzielono również 43 pouczeń.

W swoich obowiązkach ustawowych PSR ma również prawo do kontroli uprawnionych do rybactwa a szczególności do kontroli przeprowadzonych zarybień i odłowów na swoich wodach oraz kontroli osób wprowadzających żywe ryby do obrotu handlowego gdzie wykonano 100 takich kontroli.

Mam nadzieję że współpraca pomiędzy PSR i SSR na naszym terenie będzie wyglądała podobnie i wspólnymi siłami postaramy się o jeszcze lepszą ochronę wód i pożytków znajdujących się wodzie to stan naszych wód wzrośnie w liczebność ryby.

Życzę jeszcze raz wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2014

Mariusz Jasiński